Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve kentin gelecek vizyonunu şekillendirecek olan “Uluslararası Vizyon Van 2024” projesi başladı. Eğitimden istihdama, sosyal konulardan bilişime kadar geniş bir yelpazede konuların ele alındığı kongrede, birçok önemli isim de yer aldı. Kongre 9 Şubat’ta sona erecek.
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve kentin gelecek vizyonunu şekillendirecek olan “Uluslararası Vizyon Van 2024” projesi başladı. Eğitimden istihdama, sosyal konulardan bilişime kadar geniş bir yelpazede konuların ele alındığı kongrede, birçok önemli isim de yer aldı. Kongre 9 Şubat’ta sona erecek.
Van’da bu yıl ilk kez düzenlenen “Uluslararası Vizyon Van 2024 Kongresi” başladı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Cengiz Andiç Kültür Merkezi’nde düzenlenen kongre, Türkiye’nin önde gelen isimlerini bir araya getirerek bölgesel kalkınmaya ışık tutuyor. Vizyon Van 2024 Kongresi Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Devlet Konservatuvarı tarafından hazırlanan Van türkülerinden oluşan müzik dinletisi ve YYÜ tanıtım videosunun ardından başladı. Kongreye Van Valisi Ozan Balcı, Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli, AK Parti Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdulahat Arvas, AK Parti Van Milletvekili Burhan Kayatürk, Kültür ve Milli Eğitim eski Bakanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik gibi birçok önemli isim katılım sağladı.
“VAN’IN 2024-2028 VİZYONU BELİRLENİYOR”
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı( DAKA) Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray, 2024-2028 Bölge Planı çerçevesinde Van’ın Vizyon Stratejik Öncelikleri ve Hedefleri hakkında açıklamalarda bulundu. Güray, “Bizler 5’er yıllık projeksiyonlar halinde bölge planını hazırlıyoruz. Hali hazırda 2024-2028 Bölge Planımızı uygulamaya koyduk. Bölge planı tamamen katılımcı bir anlayışla yereldeki paydaşların katılımıyla hazırlanıyor. Bölge planı kapsamında çeşitli anketler, çalıştaylar, odak grup toplantıları ve çevrimiçi olmak üzere bölge dışından da paydaşların katkılarını aldık. Daha sonra eldeki veriler ve mevcut durum analizlerini topladık, sonrasında ise kalkınma ajansı uzmanlarımızca bölge planımız yazıldı ve uygulamaya konuldu. DAKA olarak bizim 2024-2028 Bölge Planındaki vizyonumuz; ekonomik ve sosyal gelişimi ülke ortalamasında olan ve yaşam kalitesi yüksek bir bölge olmak. Bu amaçla da 5 ayrı alanda öncelik belirlemiş bulunuyoruz” dedi.
“ÜNİVERSİTE ŞEHRİNE HİZMETİN EN BÜYÜK KAZANIMI”
Van YYÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Şevli kongrenin önemine vurgu yaparak, üniversitenin bölgenin bilime açılan penceresi olduğunu ifade etti. Şevli, “Bilimsel çalışmalarla şehrin sorunlarına dikkat çekmek, Üniversitelerin evrensel bakış açısıyla kente karşı sorumluluğunu yerine getirmesi gereken önemli bir görevdir. Üniversiteler kentin sanayisi, tarihi, edebiyatı, sosyal yapısı, tarımı, ekonomisi hâsılı tüm sorunlarını, akademik bir bakış açısıyla gerçekçi ve somut bir fayda odağında tespit eden, yorumlayan, çözüm üreten kurumları olmalıdır. Biz, son yıllarda şehir ile uyum içerisinde yürüttüğümüz projeler ve faaliyetler ile “Üniversite şehrin sorunlarına değiniyor mu?” düşüncesini olumlu yönde değiştirdiğimizi düşünüyoruz.” İfadelerini kullandı.
“VAN YYÜ BÖLGE SORUNLARINA ÇÖZÜM ÜRETİYOR”
Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin kentin ve bölgenin sorunlarına değinen ve çözüm üreten önemli projelere imza attığını ifade eden Şevli, özellikle Van Gölü’nün korunması, Eski Van Şehri’nin canlandırılması gibi projelere katkı sağladıklarını dile getirdi. Ayrıca, kentin geleceği için düzenlenen çalıştay ve sempozyum gibi etkinliklerin önemine vurgu yaptı. Kongrenin amacını açıklayan Şevli, Van’ın bölgesel kalkınmasına katkı sağlamayı hedefleyen kongrenin, bilimsel bilgi ve deneyimin paylaşımını artırmayı amaçladığını belirtti. Değerli konukların katılımıyla gerçekleşecek olan kongrenin, Van’ın ve bölgenin geleceği için önemli bir fırsat olduğunu ifade etti. Rektör Şevli konuşmalarını şöyle sürdürdü:
“Kongrede, katılımcılara Türkiye Yüzyılı’nda Van teması altında bir araya gelme ve Van ili üzerine yapılan bilimsel, eğitimsel ve araştırma çalışmalarını paylaşma fırsatı sunulmaktır. İki gün boyunca devam edecek olan kongremizde birbirinden değerli isimleri ağırlayacağız. Alanlarında saygın bu isimlerden her biri Van’ı yetkin bir bakış açısıyla ele alacaklar. Bu yönüyle kongremizin bir bilim şölenine dönüşmesini arzu ediyoruz. Bölgesel kalkınmanın artırılmasına ve bilimsel araştırmaların desteklenmesine yönelik hayata geçirilen Vizyon Van Kongresi, bölgenin birçok farklı alanda kalkınmasına destek olmayı amaçlayan farklı projelerden biri olarak Van’a büyük katkılar sunmayı hedeflemektedir. Bölgesel kalkınma adına nitelikli akademik oturumlarla dolu kongremizde, bilim insanlarının bilimsel bildiri ve yayınlarını daha geniş kitlelere ulaştırmayı planlıyoruz. Çalışmaların Türkiye’nin geleceğine ve Van ili üzerine yapılan çalışmalara ışık tutacağından şüphem yoktur. Van’ın gelişimine ışık tutacak Vizyon Van 2024 Kongresi, “Türkiye Yüzyılı’nda Van” temasıyla, katılımcılara en son bilgi ve fikirleri paylaşma olanağı sunacak ve Üniversitemizin ev sahipliği yaptığı güzide etkinliklerden biri olacaktır.”
“VAN’IN GELECEĞİ İÇİN CANLA BAŞLA ÇALIŞIYORUZ”
Van Valisi Ozan Balcı, Türkiye’nin geleceğini şekillendirmek için “Türkiye Yüzyılı”nı ülkenin geleceği için bir motto olarak belirlediklerini belirtti. Van’da yapılan çalışmaların devletin ve milletin imkânlarıyla gerçekleştirildiğine vurgu yapan Vali Balcı, aldıkları bayrağı daha ileriye taşımak için kararlılıkla çalıştıklarını ifade etti. “Aşkla, canla, şevkle” çalışmalarını sürdürdüklerini dile getiren Balcı, Van’ın geleceğinin parlak olduğuna inandığını söyledi.
Vali Balcı, Van’da gerçekleştirilen eğitim ve kültür projelerine de değindi. Şu anda 120 anaokulunun yapımının devam ettiğini ve 110 tanesinin tamamlandığını belirten Balcı, Van’a 3,5 milyon kitap aldıklarını ve 300 okul kütüphanesi kurduklarını dile getirdi. Tiyatronun yanında halk kütüphanesi ve çocuk kütüphanesi yapımının da devam ettiğini vurgulayan Balcı, bu projelerin Van’ın kültürel ve eğitim hayatına önemli katkılar sağlayacağını ifade etti. Ayrıca, Matbil projesi kapsamında 400 çocuğun eğitim aldığını da belirtti.
“OKUL SPORLARINA DESTEK VERLİYOR”
Spor faaliyetlerine yapılan yatırımlardan da bahseden Vali Balcı, Toprakkale seyir terasının yanı sıra 22 kapalı spor salonu ve 13 yüzme havuzunun yapıldığını duyurdu. Ayrıca, sporcu fabrikası kurulduğunu ve 50 milyon TL değerinde okul sporlarına destek verildiğini ifade etti. Van Spor’a desteklerinin devam ettiğini belirten Balcı, okul bahçelerine 300 tane açık spor salonu ve basketbol sahası yapıldığını aktardı. Vali Balcı, yaptıkları işlerin sadece kendilerinin değil, devletin ve milletin ortak çalışmasının ürünü olduğunu vurgulayarak, projede emeği geçen herkese teşekkür etti.
“BURADA ÇOK HATIRAM VAR”
Eski Kültür Bakanı ve Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Hüseyin Çelik, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlenen bir organizasyonda duygusal anlar yaşadı. Çelik, katıldığı etkinlikte yaptığı konuşmada, Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) işbirliğiyle gerçekleştirilen organizasyonun önemine vurgu yaptı. “Burada çok fazla hatıram var” diyerek duygularını ifade eden Çelik, memleketi için her zaman hizmet etmeye hazır olduğunu belirtti. Van için yapılacak her türlü çalışmada aktif rol alacağını vurgulayan Çelik, katkı sunmaya hazır olduğunu dile getirdi.
Program sonunda, Prof. Dr. Hüseyin Çelik’e katılım sertifikası ve plaket takdim edildi. Van Valisi ve Van Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Dr. Ozan Balcı ile DAKA Genel Sekreteri Halil İbrahim Güray da ödül takdiminde bulunarak, katılımlarından dolayı teşekkür ettiler.